Google SEM ve SEO
SEM ve SEO: Fark Nedir?
İşletmenizin çevrimiçi görünürlüğünü geliştirmeye yönelik stratejik yaklaşımınızı planlamaya başlamadan önce, kullanılan terminolojiyi ve ne anlama geldiğini anlamanız gerekir. Başkalarına dağıtılan bir strateji belgesinde yanlış açıklamaların kullanılması başarınıza, bütçelerin ve taktiklerin onaylanmasına zarar verebilir.
Öyleyse bunu, anlaşılması kolay, meslekten olmayanların terimlerine ayıralım.
Arama pazarlamacılığı endüstrisindeki iki temel alan şunlardır:
- SEO – Arama sonuçlarında görünmek için organik yöntemler kullanan bir yaklaşım.
- SEM – Arama sonuçlarında görünmek için ücretli yöntemler kullanan bir yaklaşım.
Anlaşılması gereken önemli olan, SEM’in tanımının sıklıkla tartışmalı ve çelişkili olmasıdır. Aslında, bazı kaynaklar, örneğin Backlinko , SEM’in hem organik hem de ücretli aramayı kapsayan daha geniş bir arama kanalı olduğunu belirtiyor.
Genel fikir birliği, SEO’nun organik arama ile ilgili olduğu ve SEM’in ödendiğidir.
Ama bu her zaman böyle olmamıştır.
Aslında, Google’dan Danny Sullivan’ı (eski adıyla Search Engine Land), ilk olarak 2001’de SEM terimini kullanmaya başladı ve bunu bir işletmenin hem SEO hem de PPC dahil olmak üzere arama motorlarından trafik çekme çabalarıyla ilgili tüm taktikleri tanımlamak için kullandı.
Ancak zamanla, sektördeki birçok kişinin algısı değişti ve organik çabaların hemen hemen yalnızca SEO şemsiyesi altına düştüğü SEM’in tanımının arama motoru reklamcılığı anlamına doğru ilerlediğini gördük.
Ve bu kanalların her ikisinin de yaklaşık 22 yıl önce, 2001’den bu yana ne kadar geliştiğini, hızla ilerlediğini ve birbirinden uzaklaşmaya devam ettiğini ve ayrıca günümüzde SEO ve PPC ekiplerinin işletmelerde genellikle ayrı oturduğu gerçeğini de unutmayalım. 2000’lerin başında, bu ekipler çok daha küçüktü ve neredeyse kesinlikle birlikte çalışıyorlardı.
Bizim için SEM, arama motoru reklamcılığı taktikleri için kullanılan şemsiye terimdir ve organik olarak SEO tanımlanır.
Ancak, bu iki taktiğe biraz daha ayrıntılı olarak bakalım, özellikle bunları gerçekten neyin farklılaştırdığına bakalım.
SEO nedir?
“SEO, Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarını, kullanıcılarına sorunlarına en iyi çözüm olarak içeriğinizi önermeye ikna etme sanatı ve bilimidir.”
— Jason Barnard
SEO’nun Dört Temel Sütunu
SEO ile pazarlamacılar, Google’da üst sıralarda yer almayı hak eden belirli bir sorgu için en iyi sonucu oluşturmak üzere teknik SEO, sayfa içi SEO, içerik oluşturma ve sayfa dışı SEO yoluyla çalışarak web sitelerini optimize eder.
Bu temel sütunların her birine daha ayrıntılı olarak bakalım:
Teknik SEO – Teknik SEO , bir web sitesinin teknik yapısını iyileştirmeye odaklanır ve site hızını, mobil uyumluluğu, taranabilirliği, yapılandırılmış verileri, güvenliği ve dizine eklemeyi iyileştirmeye bakar (sadece birkaç isim!).
Sayfa İçi SEO – Sayfa İçi, arama motorlarının başlık, H1 ve meta etiket optimizasyonu, resim alt etiketleri vb. dahil olmak üzere içeriği bağlam içinde anlamasına açıkça yardımcı olan web sayfasındaki faktörleri optimize etmekle ilgilidir.
İçerik – İçerik, Google’ın ana sıralama faktörlerinden biridir ve arama yapan kişinin amacına tam olarak uyan harika bir içerik olmadan, en üst sıralarda yer almakta zorlanacaksınız. Ancak içerik, metin yazarlığının çok ötesine geçer ve yerinde sağlam bir strateji olması gerekir.
Sayfa Dışı SEO – Bunu otorite oluşturma, bağlantı kurma ve diğer taktikleri kapsayan bir şey olarak düşünün. Bu yaklaşım, bir web sitesinin diğer yüksek otorite ve alakalı sitelere bağlanarak arama motorları ve kullanıcıları nezdindeki güvenilirliğini ve otoritesini artırmaya odaklanır. Arama motorları, kullanıcıların bir web sitesine güvendiğini görürse, onu daha yüksek bir konumda sıralamaya daha meyilli olacaktır. Bu otorite ve güven tipik olarak bağlantı kurma, halkla ilişkiler ve diğer benzer taktiklerden gelir.
Bir SEO stratejisinin başarılı olması için, bu sütunların dördünün de bir kombinasyonu gereklidir. Ve bu genellikle, başarıyı hızlandıran gerçekten sağlam bir strateji oluşturmak için bunların her birinde uzmanlarla çalışmak anlamına gelir.
SEM nedir?
Arama Motoru Pazarlaması, arama motorlarında görünürlük elde etmek için ücretli taktikler kullanan bir stratejidir. PPC (tıklama başına ödeme) olarak da bilinir.
Bir web sitesinin organik olarak sıralanmasına yardımcı olan taktikleri kullanmanın aksine SEM, hedef kitlenize ulaşmak için mevcut reklam biçimlerini kullanmak için Google Ads ve Bing Ads gibi PPC reklam platformlarını kullanır.
Ve bir taktik olarak, ücretli reklamları ayarlayıp optimize etmekten dönüşümleri ve getirileri artırmak için hesabı yönetmeye kadar her şeyi içerir.
SEM’ler , ürünlerini ve hizmetlerini bir hedef kitlenin önüne koyan hedefli kampanyalar oluşturmak için genellikle kapsamlı anahtar kelime araştırması ve rakip içgörüleri ( PPC reklamcılık araç seti gibi araçlarla yapabileceğiniz ) içeren bir kampanya başlatır .
Bu kampanyalar şunları içerir:
- Arama Ağı Reklamları (metin reklamlar)
- Alışveriş Reklamları
- Görüntülü Reklamlar
- Gmail Reklamları
- YouTube Reklamları
Bunların tümü, Google Ads’de bulunan ve hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olabilecek farklı biçimlerdir.
Kullanıcılar, reklamverenin reklam yayınladığı belirli terimleri aradıklarında, genellikle SERP’lerin en üstünde özel bir reklam görürler. Veya bazı durumlarda alışveriş reklamları. Reklama her tıklandığında işletme bunun bedelini öder.
SEM’in Faydaları
SEO ile gerçek sonuçları görmek genellikle aylar alabilirken, SEM ile çok kısa bir süre içinde tıklamaları ve dönüşümleri artırabilirsiniz.
Reklamların ne zaman ve kime gösterileceği üzerinde tam kontrol sahibi olabilirsiniz; bu da kanalı yeni stratejileri denemek, satışa trafik göndermek veya daha sessiz dönemlerde trafiği hızlandırmak için mükemmel hale getirir.
Gerçek şu ki, SEO ve SEM birbirinden bağımsız kanallar olarak görülmemeli ve ideal olarak arama motorlarından görünürlük, trafik ve dönüşüm sağlayan daha büyük bir dijital stratejinin iki parçası olarak görülmelidir.
SEM ve SEO: Benzerlikler nelerdir?
O zaman çoğu zaman karıştırılan bu iki kanal arasındaki benzerliklere bakalım.
Hem SEO hem de SEM:
- Web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırın ve her iki yöntem de anahtar kelimeleri hedefleme ve optimize etme yoluyla sitenizin SERP’lerde gösterilmesine yardımcı olacaktır.
- Sitenize daha yüksek miktarda alakalı ve kaliteli trafik çekin . Her iki strateji de kullanıcıları sitenize tıklamaya teşvik eder – biri ücretli, diğeri organik olsa da.
- Hedef kitleniz hakkında daha derin bir anlayış kazanmanıza yardımcı olur . Her iki stratejinin de başarılı olması için hedef kitlenizi iyi anlamanız gerekir.
- Alakalı anahtar kelimeleri keşfetmek ve hedeflemek için anahtar kelime araştırmasını kullanın . Her ikisi de , rekabetinizin neyi hedeflediğini anlamak için anahtar kelime araştırması gerektirir .
- Devam eden testler ve optimizasyon gerektirir . Her ikisi de, uzun vadede başarılı olmak ve sağlam bir yatırım getirisi sağlamak için sürekli izleme ve ayarlama gerektirir.
SEM ve SEO: Farklar nelerdir?
İki kanal arasındaki farklara bakalım.
SEM, SERP’lerde Açıkça İşaretlenmiş Reklamlar Görüyor
SERP’lerde ücretli bir yerleşimi “Reklam” simgesiyle ayırt edebilirsiniz. Organik listelemelerde bu yoktur, yani organik sonuçlar ve ücretli sonuçlar farklı görünür.
Muhtemelen yukarıdaki resimde fark etmiş olduğunuz gibi, ücretli reklamlar, standart bir arama (metin) reklamını site bağlantıları, açıklama metinleri, telefon numaraları ve daha fazlasıyla geliştirmenize olanak tanıyan reklam uzantıları sunar.
Bununla birlikte, organik sıralamalar zengin snippet’ler sunar. Ancak, reklam uzantılarıyla bunların nasıl ve ne zaman gösterileceği konusunda çok daha fazla kontrole sahipsiniz.
SEM ile Her Bir Tıklama veya Gösterim İçin Ödeme Yaparsınız
SEM ile bir reklamveren, oluşturduğunuz kampanyanın türüne bağlı olarak, kullanıcı bir reklamı her tıkladığında (TBM – tıklama başına maliyet) veya BGBM (bin gösterim başına maliyet) için ödeme yapar. Yine de, bir kullanıcı SEO nedeniyle sıralanan organik bir listeye tıkladığında hiçbir ödeme yapmazlar.
SEM, Neredeyse Anında Sonuç Sağlayabilir. SEO Yapamaz.
Bir SEM (ücretli) kampanyanız yayındayken birkaç tıklamayla anında sonuçları görebilirsiniz. Reklamlarınız (onaylandığı ve teklifleriniz yeterli olduğu sürece) hemen arama sonuçlarında görünecektir.
Öte yandan SEO, nadir görülen bir rekabetiniz olmadığı sürece zaman alabilir. Bir SEO stratejisine başladıktan sonra organik sonuçları görmek aylar alabilir.
SEO Kümülatif Sonuçlar Sağlar
Bu konuda belirtilmesi gereken bir diğer önemli nokta, SEO’nun zaman içinde değer katmaya devam etmesi ve yatırımınızın geri dönüşünün kümülatif olması gerektiğidir. Stratejiniz zamanla gelişecek ve kalıcı sonuçlar bırakacaktır.
SEM’e yatırım yaptığınızda, durum böyle değildir. Reklamlarınızı kapattığınız anda görünürlüğünüz de duracaktır.
SEM’i Test Etmek ve Düzeltmek SEO’dan Daha Kolay
Ücretli reklamcılık her zaman test gerektirir. Reklam metninin revize edilmesi gerekecek, yeni kitleler hedeflenebilir ve muhtemelen testlerinizin çalışması için açılış sayfası içeriğini değiştirmeniz gerekecektir.
Ve mevcut verilerle, tüm bunlar hızlı bir şekilde yapılabilir, değişiklikler hızla yürürlüğe girer ve test sonuçları çok kısa sürede geri döner.
Algoritmanın doğası göz önüne alındığında, SEO ile aynı şekilde test edemezsiniz. Elbette test etme, sağlam bir SEO stratejisinin çok önemli bir parçası olmaya devam ediyor; PPC’nin izin verdiği şeyle bu şekilde karşılaştırılamaz.
SEO ve SEM – Hangisini Kullanmalısınız?
Bu sorunun cevabı çok basit; ikisini de.
Birbirleriyle bağlantılıdır:
- Özel hedefiniz nedir? Bir satışa hızlı trafik çekmek, yeni bir teklifi test etmek veya yavaş bir aya başlamak istiyorsanız, seçiminiz SEM olmalıdır. Uzun vadeli büyümeyi sürdürmek istiyorsanız, SEO tercih edilebilir.
- Mevcut performansınız. Halihazırda güçlü bir organik görünürlüğünüz varsa, SEM bunu ek görünürlükle tamamlamanın harika bir yolu olabilir.
- Kenar boşluklarınız. Bazı durumlarda, yüksek tıklama maliyetlerini ve düşük ürün marjlarını hesaba kattığınızda, SEM çalıştırmanın bir anlamı yoktur. Bu gibi durumlarda, SEO muhtemelen çok daha güçlü getiri sağlayan kanaldır. PPC anahtar kelime aracıyla ödemeniz gereken TBM’yi (tıklama başına maliyet) tahmin etmeye ve kar elde etmek için dönüşüm oranınızın ne olması gerektiğini anlamaya değer.
- Müşterinizin yaşam boyu değerini düşünün. SEM kullanırken, daha yüksek LTV’nin (Müşteri Yaşam Boyu Değeri) daha yüksek tıklama maliyetlerine karşılık geldiğini görebilirsiniz. Ancak daha düşük bir LTV, SEO’nun daha güçlü bir strateji olarak ortaya çıktığı anlamına gelebilir.
Ancak bu, bu kanallardan yalnızca birini kullanacağınızı varsayar.
Gerçek şu ki, çoğu işletme için başarılı bir arama stratejisi, hem SEO hem de SEM’i entegre ettiğinizi görmelidir.
Bu iki güçlü pazarlama kanalı, tıpkı sizinkine benzer işletmeleri arayan potansiyel müşterilerin büyümesini sağlamak için zengin fırsatlar sunuyor.
SEO ve SEM’i Birleştirmek
SEO ve SEM’i birleştirdiğinizde, kanalları entegre etme olanağına sahip olursunuz ve:
- Beklenen dönüşüm oranları, anahtar kelime düzeyinde performans, trafik fırsatlarıyla ilgili tahminler ve daha fazlası hakkında değerli içgörüler elde etmek dahil olmak üzere SEO yaklaşımınızı güçlendirmek için SEM stratejinizden elde edilen veri içgörülerini kullanın . Bu açıdan SEM’i SEO için bir test ortamı olarak düşünün.
- Daha önce müşteriye dönüşmeyenlere ulaşmak için SEM stratejinizin bir parçası olarak yeniden pazarlama kampanyaları oluşturarak SEO çalışmalarınızı daha çok çalıştırabilirsiniz . Bunları arama ağı reklamları, görüntülü reklamlar ve daha fazlasıyla hedefleyebilirsiniz.
- Bu iki taktiği birleştirerek SERP’leri ele geçirebilir, hem reklam alanında hem de organik listelemelerde görünür olmanızı sağlayabilirsiniz.
Rakibinizin SEO ve SEM’i
Ayrıca rakibinizin ne yaptığına da dikkat etmelisiniz.
Rakiplerinizin organik olarak neleri sıraladığını görün ve onların SERP yerleşimlerini geçecek bir plan oluşturun. Hangi ücretli etkinliklerle uğraştıklarını ve markalarına trafik göndermek için hangi anahtar kelimeleri hedeflediklerini inceleyin.
Rakiplerinizin stratejileri hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, sizinki o kadar iyi olabilir.
Son nokta
Çoğu zaman SEO ve SEM, birlikte kullanılamayan tamamen farklı kanallar olarak görülür veya tek ve aynı olarak karıştırılırlar.
Daha geniş pazarlama stratejinizin bir parçası olarak bunların her birinin amacını anlamanız ve başarıyı artırmak ve rekabet avantajı elde etmek için her ikisini birlikte nasıl kullanacağınızı bulmanız önemlidir.
Tüm işletmelerin mutlaka SEO ve SEM çalışması yapması gerekir. Bu çalışmalar uzun vadede mutlaka geri dönüş sağlar. Bu çalışmayı sizler için belirli planlarla gerçekleştiriyoruz. Dilerseniz sizler için Google Ads. planları hazırlayıp minimum maliyetlerle dijital pazarlamada öne çıkmanızı sağlıyoruz. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.